Wat doet de huizenprijs in 2024?

Met het stijgen van de hypotheekrente leek er een einde te zijn gekomen aan de oplopende huizenprijs. Toch lijkt die trend inmiddels al bijna weer gekeerd. Daardoor is de kans aanzienlijk dat een gemiddelde woning in 2024 weer duurder wordt.

De meeste economen gingen er tot enkele maanden geleden vanuit dat de huizenprijzen pas tegen het einde van het jaar weer zouden stabiliseren. Maar omdat veel lonen flink omhoog zijn gegaan en de hypotheekrente stabiel is, kunnen huizenkopers weer meer lenen voor hun hypotheek.

Stabiele prijzen

Dat in combinatie met het beperkte aanbod aan koophuizen heeft ervoor gezorgd dat de huizenprijzen aan het einde van de zomer al stabiel zijn geworden. Economen van Rabobank hebben nu – als eerste – voorspeld dat de huizenprijs in 2024 weer zal stijgen.

Regionale verschillen

Gemiddeld zal de prijsdaling van koophuizen in Nederland dit jaar uitkomen op zo'n 3,5%. Regionaal kunnen er echter flinke verschillen zijn. Zo lijkt het erop dat de prijzen in onder andere Amsterdam en Utrecht zo'n 7% lager zullen uitvallen dan in 2022. In de andere regio's gaat het om een verschil tussen de 2% en 4% ten opzichte van vorig jaar.

Steeds minder aanbod

Voor volgend jaar wordt dan weer een prijsstijging van gemiddeld 2,4% voorspeld. Zoals gezegd speelt schaarste daarbij een belangrijke rol. Naar verwachting wisselen er dit jaar zo'n 180.000 huizen van eigenaar en in 2024 ongeveer 170.000. Vorig jaar waren het er nog 193.000. Dit komt mede doordat er minder nieuwe woningen worden gebouwd.

Maximale hypotheek

Met het stijgen van uw salaris stijgt vaak ook het bedrag dat u kunt lenen voor uw hypotheek. Bent u een aspirant-koper of wilt u een bestaande hypotheek aanpassen én weten wat uw 'budget' is? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij rekenen het graag voor u uit.