De Europese Centrale Bank (ECB) heeft begin februari de drie belangrijkste rentetarieven opnieuw verhoogd met 0,5%. De reden is nog altijd de strijd tegen de inflatie. Die is weliswaar niet meer zo hoog als eind vorig jaar, maar in de ogen van de ECB stijgen de prijzen toch nog te hard.
Het is de vijfde verhoging die sinds de zomer van 2022 is doorgevoerd en het einde is nog niet in zicht: half maart volgt er opnieuw een renteverhoging. Inmiddels bedraagt de rente die banken betalen als ze geld lenen van de ECB 3%. Als ze zelf geld stallen bij de centrale bank, krijgen ze daar 2,5% rente over.
Hoogste spaarrente
Daardoor is er een strijd ontstaan om de hoogste spaarrente. Want nu de banken zelf weer geld krijgen over hun tegoeden, kunnen ze die gebruiken om nieuwe klanten mee te werven. Daardoor is de spaarrente bij sommige banken in korte tijd flink opgelopen.
Garantiestelsel
Het zijn momenteel vooral buitenlandse banken die hogere spaarrentes beloven. Dat kan aantrekkelijk zijn, maar er kunnen ook risico’s aanzitten. Spaargeld bij banken met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder het depositogarantiestelsel. Dat is een soort verzekering van uw spaargeld: als de bank failliet gaat kunt u maximaal €100.000 per bank en per rekeninghouder vergoed krijgen. Lang niet alle buitenlandse banken hebben een DNB-vergunning.
Ingewikkelder
Overweegt u toch om uw spaargeld over te hevelen naar een bank zonder Nederlandse vergunning? Let dan goed op de garantie die van toepassing is. Veel andere landen hebben hun eigen garantiestelsel. Mocht u daarvan gebruik moeten maken, dan is dat meestal wel een stuk ingewikkelder, als is het maar vanwege de taal en de afstand.
Meer informatie
Heeft u vragen over dit bericht? Neemt u dan contact met ons op en stel ze gerust! Als uw vertrouwde financieel adviseur helpen we u graag verder.