Bestaande koopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld 0,7% goedkoper dan in dezelfde periode in 2022. Ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar daalden de prijzen met gemiddeld 1,6%.
hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bekend gemaakt. De prijsdaling van koopwoningen is dus een feit, al zijn de percentages die het CBS noemt een stuk lager dan de cijfers die makelaarsvereniging NVM eerder naar buiten bracht.
Alle koopakten
De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster verschillen doordat de cijfers van de NVM alleen zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van huizen die door NVM-makelaars zijn verkocht. Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken daarbij gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.
Vooral appartementen goedkoper
Van vrijwel alle woningtypen waren de prijzen in het eerste kwartaal van 2023 lager dan een jaar eerder. Vooral appartementen werden met 2,8% minder waard. Opvallend is dat vrijstaande huizen juist waren duurder dan een jaar eerder.
Huizen soms ook duurder
Ook opmerkelijk is dat huizen in Zeeland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland juist iets duurder waren dan een jaar eerder. De prijsstijging was echter wel kleiner dan in de kwartalen ervoor.
IMF waarschuwt voor verdere prijsdaling
Het lijkt het er vooralsnog niet op dat de woningmarkt een nieuw evenwicht heeft gevonden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt zelfs voor een sterke daling van de prijzen in de komende tijd. Volgens het IMF zijn huizen in veel Europese landen nog altijd veel te duur. Nu de rentes naar verwachting verder oplopen, is de kans groot dat dit zich vertaalt in lagere verkoopprijzen.
Meer informatie
Bent u van plan om binnenkort een (ander) huis te kopen en wilt u daar eens over praten met een expert? Neem dan gerust contact met ons op. Als uw vertrouwde adviseur nemen we graag alle tijd om de financiering van uw huis met u te bespreken.