Hypotheekrente iets omhoog als gevolg van hoge inflatie

De inflatie was in december 2021 maar liefst 5,7% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Mede daardoor is de rente op de kapitaalmarkt gestegen en gaan ook de tarieven van de hypotheekrente iets omhoog.

Vooralsnog blijft de rentestijging beperkt. Op de kapitaalmarkt gaat het om zo'n 0,2% tot 0,25%. Door de stevige concurrentie is dat percentage op de hypotheekmarkt nog een stuk lager.

Bijzonder, omdat de rente bij dergelijke inflatiecijfers normaal gesproken een stuk sneller stijgt.

Beleid van ECB

Dat dit nu niet gebeurt, heeft voor een belangrijk deel te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die gaat ervan uit dat de hoge inflatie slechts tijdelijk is en verhoogt daarom de tarieven niet.

Energieprijzen

De toegenomen inflatie hangt vooral samen met de stijging van de energieprijzen, redeneert de ECB. De centrale bank verwacht dat energie binnenkort weer goedkoper wordt, waardoor de inflatie weer op een 'regulier' niveau komt te liggen. Daarom past de bank haar rentebeleid niet aan.

Duidelijkheid

Experts hebben hier hun twijfels bij. Zij verwachten dan ook dat de rente in de komende tijd nog wel verder zal stijgen. Dat duurt in elk geval totdat duidelijk is hoe de inflatie zich in 2022 ontwikkelt.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Of heeft u misschien uw hypotheek nog niet overgesloten maar wilt u dat nu alsnog doen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.