Huizenprijzen opnieuw omhoog

Ook in het laatste kwartaal van 2023 zijn de huizenprijzen weer omhoog gegaan. Ten opzichte van de drie maanden ervoor met 3,1% en ten opzichte van een jaar geleden zelfs met 5,3%. Daarmee kwam de gemiddelde koopprijs uit op € 434.000.

Dat is nog altijd minder dan op het hoogtepunt van de woningmarkt, in het tweede kwartaal van 2022. Toen kostte een huis gemiddeld ruim € 450.000. Een en ander blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM.

Nieuw record?
Nu de hypotheekrente daalt en veel inkomens omhoog zijn gegaan, is het niet ondenkbaar dat het record van 2022 opnieuw benaderd of misschien zelfs verbroken wordt. De NVM gaat er in elk geval van uit dat de huizenprijs dit jaar verder oploopt.

Energielabel
Bestaande woningen met een lager energielabel doen het in de huidige markt slechter dan huizen die energiezuiniger zijn. Volgens de NVM heeft dat te maken met de kosten voor verduurzaming, die op dit moment erg hoog zijn. Daardoor is het minder interessant om zo'n woning te kopen.

Hogere hypotheek voor verduurzaming
Kopers van zo'n huis kunnen wel meer hypotheek krijgen om hun woning te verduurzamen. Het bedrag loopt op tot € 20.000. Ook als u al een koopwoning heeft, kunt u misschien gebruik maken van deze mogelijkheid. Meer hierover leest u op deze pagina van de Rijksoverheid.

Ook meer lenen voor energiezuinig huis
Ook voor de financiering van een energiezuinig huis zijn de hypotheekregels opgerekt. Voor duurzame(re) huizen kunnen kopers sinds 1 januari van € 5.000 (energielabel D of C) tot maar liefst € 50.000 (nul-op de meter-woning) meer lenen. Een overzicht van alle extra leenmogelijkheden vindt u hier.

Meer informatie
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem contact met ons op en stel ze gerust! We helpen u graag.