Huizenprijzen in de lift, toch kansen voor starters

De woningmarkt zit weer stevig in de lift. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 4% meer huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2023. Makelaarsvereniging NVM betwijfelt echter of dit zo blijft. De oorzaak daarvan is het aantal te koop staande woningen.

Dat neemt namelijk af, zowel bij bestaande huizen als bij nieuwbouw. De makelaars waarschuwen ervoor dat dit effect kan hebben op de kansen voor starters. Als de doorstroming stagneert, komen er minder geschikte woningen vrij voor deze groep. En door de schaarste neemt ook het aantal overbiedingen weer toe.

Duurder dan ooit
Dat laatste heeft natuurlijk effect op de huizenprijs. Die stijgt en zal dat naar verwachting het komende jaar blijven doen. Zeker als de verwachting uitkomt dat de Europese Centrale Bank later dit jaar de belangrijkste rentes zal verlagen. Meestal volgt de hypotheekrente die trend.

Als dit gebeurt, kunnen huizenkopers weer meer lenen. Dat in combinatie met krapte op de woningmarkt kan de prijzen verder opdrijven. Economen van ABN AMRO voorspellen dan ook dat het prijsrecord van 2022 dit jaar zal sneuvelen en huizen duurder worden dan ooit.

Lichtpuntje
Toch zien de onderzoekers van de bank ook een lichtpuntje voor starters. Door de nieuwe belastingregels en strengere huurvoorschriften zijn beleggers terughoudender om te investeren in vastgoed. Daardoor komen er meer geschikte starterswoningen op de markt.

Voordeel
Een ander voordeel voor – jongere – starters is dat zij geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun eerste huis. En omdat veel lonen zijn gestegen, hebben ze vaak meer ruimte bij het afsluiten van hun hypotheek.

Meer informatie
Wilt u meer over weten over kansen voor starters op de woningmarkt? Neem contact met ons op en maak dan eens een vrijblijvende afspraak. Als specialist op het gebied van hypotheken helpen we u graag verder.