Eurocross: ‘Veel Nederlanders overschatten hun skikwaliteiten’

De meeste Nederlandse skiërs denken dat ze veel beter met de lange latten overweg kunnen dan in werkelijkheid het geval is. Ook bereidt slechts een enkeling zich goed genoeg voor op een wintersportvakantie.

Een en ander blijkt uit onderzoek van alarmcentrale Eurocross in samenwerking met het traumacentrum van het LUMC. Mannen hebben het meeste last van zelfoverschatting (90%), bij vrouwen ligt dit iets lager (64%).

Eurocross en het LUMC doen al sinds 2013 onderzoek naar letsel bij Nederlandse wintersporters en de omstandigheden die van invloed zijn op de ernst ervan. Daar is in 2020 een onderzoek aan toegevoegd om in kaart te brengen welke rol zelfinschatting speelt.

Winterfitscan
Aansluitend heeft Eurocross een model ontwikkeld waarmee skiërs hun niveau en de risico's nauwkeuriger kunnen berekenen. Dat model is geïntegreerd in de Winterfitscan van de alarmcentrale. Met deze tool ontdekken skiërs hun daadwerkelijke skiniveau en krijgen ze tips voor een goede voorbereiding op de wintersport. Zo kunnen ze de kans op letsel verkleinen.

Vooraf lessen
Gemiddeld skiën Nederlanders nog geen negen dagen per jaar. Daarom is het verstandig om voor vertrek de vaardigheden op te frissen. Volgens Eurocross verkleint dit de kans op risico's fors. De alarmcentrale adviseert daarom om een paar lessen te nemen op een borstelbaan of in een skihal. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat u lichamelijk extra fit bent als u gaat skiën.

Verzekeringen
Gebeurt er toch iets onverwachts als u op vakantie bent, dan kunt u terugvallen op uw reisverzekering en uw zorgverzekering. Kijk van tevoren wel goed naar de dekkingen die uw (aanvullende) zorgverzekering en reisverzekering bieden. Zeker als u naar de sneeuw gaat, kan het verstandig zijn om uw reisverzekering uit te breiden met een wintersportdekking.

Meer informatie
Wilt u daar mee over weten? Neem dan even contact met ons op. We leggen graag uit wat de mogelijkheden zijn.