Waarom nu overgaan op elektrisch rijden?

Circa 30 tot 40 grootste gemeenten in Nederland voeren per 1 januari 2025 een zero emissiezone in voor goederenvervoer. In die gebieden mogen alleen vracht- en bestelauto’s komen die geen CO2 en andere schadelijke stoffen uitstoten. Misschien tijd om uit te kijken naar een elektrische bedrijfsauto?

In Nederland rijden bijna een miljoen bestelbusjes rond. Nog geen 1,5 procent daarvan is elektrisch. Omdat ondernemers massaal moeten overstappen op milieuvriendelijk vervoer, wordt er een run verwacht op elektrische bestelbussen. Bij zo’n grote vraag gaat in principe ook de prijs (fors) omhoog. Het is daarom misschien verstandig om nú al zo’n busje aan te schaffen. Moet een compleet wagenpark vervangen worden? Dan kunt u stap voor stap de bedrijfsvoertuigen verduurzamen.

Stroom voor laadpalen
Niet alleen de te verwachten prijsstijging is een reden om nu over te stappen op elektrische bedrijfsauto’s. U heeft ook een of meerdere laadpalen nodig en daarvoor is een nieuwe of zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Maar door de sterk stijgende vraag naar stroom, dreigt het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol te raken. Het duurt daarom misschien lang voordat u een nieuwe aansluiting kunt krijgen. Wacht daarom niet te lang met het aanvragen van een aansluiting.

Vrachtwagenheffing
En dan is er nog de vrachtwagenheffing die in 2026 in Nederland wordt ingevoerd. België en Duitsland kennen die heffing al. U betaalt dan voor het aantal kilometers dat u met de vrachtwagen rijdt op heffingswegen. Dat wordt vastgesteld met een onboard unit in de vrachtwagen. Milieu-eigenschappen en gewicht van de vrachtwagen maken dan een verschil. Hoe schoner en lichter de wagen, hoe lager de heffing.

Subsidies en regelingen
De aanschaf van een elektrische bestelbus of vrachtwagen is een behoorlijke investering. Maar er zijn een aantal regelingen om de kosten te drukken. U kunt bijvoorbeeld de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's voor elektrisch rijden aanvragen. Ook vallen elektrische bedrijfswagens onder de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiermee kunt u in een willekeurig jaar een willekeurig percentage van de investeringskosten afschrijven. Verder kan uw gemeente subsidies beschikbaar stellen voor het aanschaffen van een zakelijk elektrisch voertuig of laadpaal.

Verzekeringen en financieringen
Ondernemers staan voor een enorme opgave om te verduurzamen. Maakt u plannen voor uw pand en uw bedrijfsauto’s? Neem dan contact op met ons kantoor, want de maatregelen die u treft hebben meestal ook een verzekeringskant. Polissen moeten worden aangepast of nieuwe polissen moeten worden afgesloten. Vraag ons dan wat uw mogelijkheden zijn.