Kleine ondernemers kunnen gebruikmaken van de Kleineondernemersregeling. Wat houdt deze regeling in? Wanneer komt u ervoor in aanmerking? En wat zijn de voor- en nadelen als u eraan meedoet?
Wanneer uw omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro, kunt u meedoen met de Kleineondernemersregeling (KOR). U heeft dan een vrijstelling voor de omzetbelasting. Dat betekent dat u geen btw rekent over de producten of diensten die u levert. Maar ook dat u de btw niet kunt terugvragen die u betaalt over de producten en diensten die u inkoopt. De KOR geeft alleen vrijstelling voor de omzetbelasting. Voor andere belastingen zoals inkomstenbelasting, moet u wel aangifte blijven doen. Wat zijn de voor- en nadelen van meedoen aan de KOR?
Meer winst of betere concurrentiepositie
Als u geen btw in rekening brengt, kunt u een gunstiger tarief in rekening brengen voor uw klant. Dat geeft u een voordeel ten opzichte van uw concurrenten, want u bent goedkoper. Of u hanteert een vergelijkbare prijs als uw concurrent. In dat geval kunt u het btw-bedrag in eigen zak steken. Reken uit of de hogere winst het verlies van de btw-teruggave compenseert. Bedenk wel dat een hogere winst ook effect heeft op uw inkomstenbelasting.
Benadeel uw zakelijk klant niet
Verkoopt u voornamelijk aan het bedrijfsleven? Dan is het voor uw klant nadelig als uw factuur zonder btw even hoog is als met btw. Want als u geen btw rekent, kan uw zakelijke klant die ook niet terugvragen van de Belastingdienst. Hij is dus duurder uit dan bij een factuur met btw. U kunt er ook voor kiezen om voordeliger te factureren en zo op het btw-vrije bedrag uit te komen. Dan is de KOR voor u een stuk nadeliger.
Minder administratie
Een ander voordeel van de KOR is dat u geen btw-administratie heeft, want u hoeft geen aangifte meer te doen. Maar uw ondernemersadministratie moet natuurlijk wel op orde zijn. Dat is nodig om de 20.000 euro grens te bewaken en om aangifte van de inkomstenbelasting te doen.
Geen btw-teruggave
U kunt de btw niet terugvragen die u betaald heeft voor goederen en diensten die u ingekocht heeft voor uw bedrijf. Als u veel kosten maakt of als u net voor grote investeringen staat, kan de btw-teruggave een substantieel bedrag zijn. De KOR is dan nadelig. Als u gebruikmaakt van de KOR, dan is dat voor drie jaar. Heeft u in die tussentijd eenmalig een grote investering, dan loopt u in dat jaar een hoge btw-teruggave mis.
De omzetgrens overschrijden
Zolang u (ver) onder de 20.000 euro omzet blijft, kunt u zonder problemen meedoen aan de KOR. Maar schommelt de omzet juist rond dat bedrag, dan moet u opletten. Als blijkt dat u binnen drie jaar meer dan 20.000 euro omzet per jaar maakt, moet u alsnog btw in rekening brengen. Dan daalt uw winst of moet uw klant meer betalen.
Bedrijf onder de loep
Of meedoen aan de KOR voordelig is, hangt af van uw bedrijf. Bespreek vooral met uw boekhouder wat een verstandige keuze is. Het is sowieso een goede aanleiding om uw bedrijfssituatie weer eens onder de loep te nemen. Neem dan ook contact op met ons kantoor om te bespreken of u iets aan uw verzekeringspakket moet veranderen.