De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de drie belangrijkste rentetarieven verhoogt met 0,75%. Dat is de grootste rentestijging sinds de introductie van de euro. Met de maatregel wil de ECB de hoge inflatie tegengaan.
Het is de tweede verhoging in korte tijd. In juli stegen de tarieven al met 0,5%. De hoop is dat deze aanpassingen de economie vertragen. Als dat gebeurt, zullen de prijzen minder hard stijgen dan de afgelopen maanden het geval was.
Financiële problemen
Het rentebesluit geeft aan dat de centrale bank het erg belangrijk vindt om de inflatie terug te dringen. Steeds meer huishoudens in Europa dreigen in financiële problemen te komen als gevolg van torenhoge energierekeningen en steeds duurdere boodschappen.
Recessie
Het vertragen van de economie heeft ook negatieve kanten. Het kan betekenen dat de recessie, die al enige tijd wordt voorspeld, dieper wordt. Als dat scenario uitkomt, bestaat de kans dat de werkloosheid oploopt en er meer bedrijven failliet gaan.
Verder verhogen
Of dit daadwerkelijk gebeurt, is moeilijk te voorspellen. De ECB stuurt aan op een normale inflatie van ongeveer 2% in 2023 of 2024. Nu ligt die in veel Europese landen boven de 10%. Om dat doel te bereiken, zal de centrale bank de rente in de komende maanden waarschijnlijk verder verhogen tot 2% of 2,5%, verwachten analisten.
Consumenten
Ook consumenten zullen de gevolgen van de rentestijging gaan merken. De tarieven werken namelijk door in andere rentepercentages, zoals die van hypotheken en leningen. Of ook de spaarrentes omhoog gaan, valt echter te bezien. De meeste grote banken lijken niet van plan om dit op korte termijn te doen.
Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel? Laat het ons gerust weten, we helpen u graag.