Maar liefst 40.000 mensen hebben in de afgelopen twee jaar aangifte gedaan van diefstal van hun e-bike. De Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE) trekt daarom opnieuw aan de bel en roept de politie op meer prioriteit te geven aan fietsendiefstal.
Het aantal diefstallen van e-bikes was vorig jaar maar liefst 75% hoger dan in 2019. Niet alleen werden fietsen van straat geroofd, ook was er in bijna tweeduizend gevallen sprake van zogenoemde ‘gekwalificeerde diefstal’. Dat is een zwaarder misdrijf, zoals bijvoorbeeld beroving of inbraak, schrijft het Algemeen Dagblad.
Georganiseerde bendes
Het werkelijke aantal diefstallen ligt aanzienlijk hoger. Lang niet elke gedupeerde doet namelijk aangifte. De fietsendieven, die steeds vaker zijn georganiseerd in bendes, struinen met busjes het land af. Eenmaal volgeladen verdwijnen ze snel over de grens, waarna ze niet of nauwelijks meer zijn te traceren.
Tweede slot
Als u het risico op diefstal wilt verminderen, adviseren wij om naast het gewone slot een kettingslot te gebruiken waarmee u het frame van uw fiets vastzet aan ‘de wereld.’ Dat kan een boom of een lantaarnpaal zijn, maar bijvoorbeeld ook een fietsenrek dat is verankerd. Kies altijd voor een slot met minimaal een ART-2 certificering.
Verzekering geen overbodige luxe
Een fiets – en zeker een e-bike – is een kostbaar bezit. Daarom is een fietsverzekering geen overbodige luxe. Zoals bij elke schadeverzekering is de premie van een fietsverzekering ondermeer afhankelijk van de nieuwwaarde. Ook andere zaken, zoals bijvoorbeeld uw woonplaats, kunnen van invloed zijn op de premie.
Meer weten
Wilt u meer weten over de mogelijkheden die er zijn om uw fiets te verzekeren of heeft u een andere vraag naar aanleiding van dit bericht? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag verder.