Hoewel het voor doorstromers een bijzonder gunstige tijd is om hun huis te verkopen, gebeurt dit maar mondjesmaat. De reden is dat de meeste woningbezitters met verhuisplannen eerst een ander huis willen kopen. En zo zitten ze op elkaar te wachten.
Dit geldt voor ruim driekwart van de huiseigenaren die willen doorstromen. En waar starters blijven?zoeken,?geven de meeste doorstromers aan?dat zij?pas in beweging komen bij betaalbaar aanbod dat voldoet aan hun specifieke wensen.?Dat blijkt uit onderzoek van huizenwebsite Funda.
Lagere koopintentie
Waar starters vaak geen andere keuze hebben dan doorzoeken, kunnen doorstromers kiezen voor uitstel van hun plannen of om helemaal niet te verhuizen. Dat vertaalt zich in een veel lagere koop- en dus verkoopintentie, aldus Funda. Het gevolg is een vicieuze cirkel waarbij doorstromers niks doen omdat ze het aanbod niet geschikt vinden en ondertussen dus zelf veel aanbod vasthouden.
Coronacrisis heeft weinig invloed
Deze ontwikkeling is al langer zichtbaar. Overigens bevestigt het onderzoek dat de coronacrisis juist weinig invloed heeft op eventuele verhuisplannen. Dat zegt de meerderheid van de ondervraagde consumenten. Het is vooral de ongunstige woningmarkt die maakt dat mensen hun plannen aanpassen.
Terecht of niet?
De vraag is of dit terecht is. Huizen zijn weliswaar duur, maar ook de waarde van de huidige woning is flink gestegen. Dat in combinatie met een lage hypotheekrente maakt dat de hoge huizenprijs niet per se een probleem hoeft te zijn.
Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel? Wil u misschien wel doorstromen maar weet u niet precies wat de financiële gevolgen zijn? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder.