Zorgpremie in 2020 toch meer omhoog?

Traditioneel is DSW de eerste verzekeraar die de zorgpremie voor volgend jaar bekend heeft gemaakt. Die gaat omhoog met € 6 per maand. Dat is dubbel zoveel als het kabinet had voorspeld.

Al voor Prinsjesdag was bekend dat het kabinet een gemiddelde premiestijging van € 3 per maand verwachtte. Anderzijds: vorig jaar verlaagde DSW de premie met € 5 door haar financiële reserves aan te spreken. Over twee jaar gerekend gaat de premie dus met slechts € 1 omhoog.

Lonen en medicijnen
Volgens bestuursvoorzitter Aad de Groot moeten zorgverzekeraars er rekening mee houden dat de lonen in de zorgsector volgend jaar waarschijnlijk stijgen. Ongeveer de helft van de extra premie is hiervoor bestemd. De andere helft is bestemd voor medicijnkosten. Die lopen namelijk op omdat er steeds meer dure medicijnen worden voorgeschreven.

Premiestijging beperken
De kans bestaat overigens dat sommige andere zorgverzekeraars de premie van de basisverzekering niet of nauwelijks verhogen. Dat geldt met name als zij veel collectieve zorgverzekeringen hebben afgesloten. Die mogen volgend jaar namelijk nog maar 5% goedkoper zijn. Nu is dat nog 10%. Het extra geld dat verzekeraars hiermee verdienen, kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om de premiestijging beperkt te houden.

Half november
Hoe hoog de premies van basisverzekeringen van andere zorgverzekeraars zullen zijn, moeten we nog even afwachten. Zij hebben nog tot 19 november de tijd om deze bekend te maken. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.