Zorgen over toenemend gebruik mobiele telefoon in het verkeer

Zeven van de tien bestuurders kijken tijdens deelname aan het verkeer wel eens op hun mobiele telefoon. Dat zijn er aanzienlijk meer dan enkele jaren geleden.

Dit blijkt uit de derde Barometer mobiel telefoongebruik in het verkeer, een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Voor de barometer heeft de SWOV ruim 4.000 automobilisten, fietsers en voetgangers ondervraagd. Het onderzoek is eerder gehouden in 2017 en 2019.

Gamen
Zorgelijk is dat het gebruik van de mobiele telefoon over de brede linie is toegenomen. Zo is het telefoongebruik onder fietsers gestegen van 55,7% in 2019 naar 59,3% in 2021 en dat van automobilisten van 65,6% naar 70,0%. De meeste respondenten zeggen dat ze dit doen om snel iets op te zoeken of in een app te kijken. Maar er zijn er ook die onderweg gamen.

Weinig boetes
Dergelijke afleiding in het verkeer maakt dat de kans op ongelukken groter wordt. Maar hoewel het verboden is om tijdens verkeersdeelname gebruik te maken van de mobiele telefoon, handhaaft de politie nauwelijks. Van de meer dan 4.000 deelnemers hebben er naar eigen zeggen slechts zes een boete gekregen.

Geen uitkering bij schade
Wie een aanrijding veroorzaakt, is daarvoor in principe verzekerd via de WA-verzekering. Maar als het aantoonbaar is dat u was afgeleid door uw smartphone, dan heeft de verzekeraar het recht om te weigeren de schade uit te keren.

Groot risico
Dat kan bij blikschade al een flink financieel risico zijn. Maar als er sprake is van letselschade, gaat het om veel grotere schadebedragen die wel in de honderdduizenden euro’s kunnen lopen. Wees dus verstandig en zet uw telefoon uit als u deelneemt aan het verkeer. Om u te helpen, zijn er tal van handige apps. Zoals bijvoorbeeld deze die door de ANWB zijn getest.

Meer informatie
Heeft u nog een vraag over dit artikel of wilt u meer weten over de dekkingen van uw verzekering(en)? Neem dan gerust even contact met ons op.